הכרה במחלת עור שבה לקה התובע כתאונת עבודה - תביעה נגד ביטוח לאומי

בתי הדין לעבודה

בל 002449/06

בית הדין האזורי לעבודה - חיפה

 

14/08/2007

תאריך:

סגנית נשיא - א. קציר

בפני:

 

 

 

בעניין:

תובע

פלדשטיין יעקב

ע"י ב"כ עו"ד

 

 

נ  ג  ד

 

 

בטוח לאומי-סניף חיפה

 

נתבע

 

 

 

 

פסק דין

 

זוהי תביעה להכיר במחלת עור שבה לקה התובע כתאונת עבודה מסוג מיקרוטראומה.

 

להלן עובדות המקרה :

1.           התובע יליד 1945, עבד בנמל חיפה משנת 1976 ועד 2005.

 

2.           התובע עבד בנמל חיפה בין השנים 1975 עד 1976 כסבל ברציף ובאוניות.

בשנים 1975 עד 1995 עבד התובע כמפעיל ציוד מכני במחלקת תפעול בנמל, ובמסגרת עבודתו זו הוכשר ועבד, בין היתר, על מלגזות ועגורן.

 

3.           במסגרת עבודותיו הנ"ל עבד התובע בהיקף משרה מלאה, של 8 שעות ליום, לרבות שעות נוספות, ונחשף במרבית הזמן לשמש.

 

4.           לאחר שנת 1995 ועד שנת 2005 עבד התובע כמנופאי על מנופים בתא זכוכית שאינו מוגן משמש. התובע עבד בתפקיד זה במשך כ- 6 שעות ביום, כשמרבית המשמרות היו משמרות בוקר.

 

5.           במהלך עבודתו כמנופאי על המנוף עם תא הזכוכית, נחשף התובע לשמש באופן רצוף במשך עד 6 שעות ביום. כמו-כן התובע עבד גם במשמרות של שישי שבת שנים רבות.

 

6.           יצוין כי התובע עבד גם במשמרות ערב שבהם החשיפה לשמש היתה מועטה.

 

7.           לטענת התובע לא תמיד סופקו על ידי הנמל אמצעי מיגון לעובדים, אך ב- 5 השנים האחרונות קיבל התובע כובע מצחייה ומשחות להגנה מפני השמש.

 

8.           לטענת התובע הוא החל לשים לב להופעת כתמים בעורו מזה 10 שנים, ואולם על פי הרישומים הרפואיים, התובע פנה לטיפול רפואי ראשוני עקב כך, בסביבות שנת 2005 לערך.

 

מינוי מומחה רפואי

 

9.           מטעם בית הדין מונה כיועץ מומחה רפואי פרופ' רוני וולף.

               עפ"י חוו"ד של המומחה הרפואי מיום 29.5.07 מתברר כי התובע פיתח סרטן תאי בסיס
(
BCC) בעור הפנים ושני סרטני עור מסוג SCC באמה ובחזה.

               בנוסף סובל התובע מהזדקנות מואצת של העור הנקראת PHOTO-AGING, ומהווה

 

10.         באשר למחלת סרטן תאי בסיס BCC קובע המומחה בחוות דעתו כדלקמן:

 

               "בהקשר ל – BCC:

               מקובל היום, שהגורם הסביבתי העיקרי להיווצרות סרטן תאי בסיס הוא חשיפה לסירוגין, בעת חופשות סוף שבוע, עיסוק בספורט וכיו"ב, בעיקר בגיל צעיר. כוויות שמש הן גורם הסיכון החשוב ביותר. דווקא קרינה מצטברת אצל עובדים בחוץ אינה מהווה גורם סיכון משמעותי להתפתחות BCC, בניגוד לסרטני עור אחרים (בעיקר סרטן תאי קשקש) לאור זאת ניתן לקבוע, שלעבודתו של התובע ולחשיפתו המתמשכת לשמש היתה השפעה פחותה בהרבה, אם בכלל, על הופעת מחלתו (סרטן תאי בסיס) מאשר לגורמים אחרים, כמו נטיה גנטית וחשיפה לסירוגין.

               בהקשר ל – SCC:

               לתובע נכרתו שני סרטני עור מסוג SCC (אמה וחזה), ויש לו הזדקנות מוקדמת של העור (PHOTO-AGING), אשר הקשר הסיבתי ביניהם לבין חשיפה מצטברת לשמש מוכח ואינו ניתן להפרכה.

               לסיכום

               לתובע, סרטנים מסוג SCC, ונזקי שמש מרובים, הקשורים בקשר סיבתי לחשיפה מתמשכת לקרני אולטרה סגול המזיקות של השמש, בעת עבודתו. יש לראות בנזקים אלה "תאונת עבודה" על דרך המיקרוטראומה, באשר (תיאורטית) ניתן לחלק את קרינת השמש למנות קטנות אשר כל אחת מהן גרמה לפגיעה זעירה ובלתי הפיכה (שבתנאי מעבדה ניתן היום לגלות אותן), ופגיעות אלה, חזרו על עצמן, עד שהחלו להתגלות לעינינו בצורה קלינית. באשר ל – BCC, מקובל כיום שהוא אינו קשור לחשיפה מתמשכת, ועבודה בחוץ איננה מהווה גורם סיכון משמעותי להתפתחותו".

 

11.         ב"כ הנתבע הודיעה בכתב לביה"ד כי הנתבע החליט לאשר את התביעה בהתאם לאמור בחוו"ד המומחה הרפואי שמונה מטעם ביה"ד ולהכיר בשני סוגי סרטני העור מסוג SCC מהם סובל התובע באמה ובחזה ובנזקי השמש המרובים (הזדקנות המוקדמת של העור PHOTO-AGING כפגיעה בעבודה.

 

               באשר לסרטן תאי בסיס SCC הודיע ב"כ הנתבע כי הוא עומד על דחיית התביעה בהעדר קשר סיבתי בין קרינה מצטברת וחשיפה ממושכת לשמש לבין התפתחות הסרטן מסוג BCC.

 

               ב"כ התובע מתנגד להודעת הנתבע בהתייחס לאי ההכרה בסרטן ה – BCC וטוען כי אין התובע צריך להיפגע מהגישה המחמירה של פרופ' רוני וולף לאור קביעות נוגדות ביחס לסרטן ה – BCC בתיקים אחרים.

 

לאור כל האמור לעיל אני קובעת כדלקמן:

 

12.         כדי שפגימה תוכר כתאונת עבודה עפ"י חוק הביטוח הלאומי, חובה על התובע להוכיח את הקשר הסיבתי בין תנאי עבודתו לבין הופעת הפגימה. לכן מונה מומחה רפואי מטעם בית הדין לצורך קביעת הקשר הסיבתי.

 

               עפ"י חוות דעת המומחה הרפואי ביחס לסרטני העור מסוג SCC באמה ובחזה וכן להזדקנות המוקדמת של העור PHOTO-AGING קיים קשר סיבתי רפואי ברור לחשיפה לשמש בעבודה.

               לאור האמור לעיל אני קובעת, כי התובע לקה בשני סרטני עור מסוג SCC באמה ובחזה כתוצאה מחשיפתו לשמש במסגרת עבודתו, על כן מדובר כאן בתאונת עבודה עפ"י עיקרון המיקרוטראומה.

 

               כך גם לגבי  הזדקנות מוקדמת של העור ה- PHOTO-AGINGכאשר קיים קשר סיבתי רפואי ברור בין החשיפה לשמש ותנאי עבודתו של התובע, על כן גם במקרה זה מדובר כאן בתאונת עבודה עפ"י עיקרון המיקרוטראומה.

 

13.         באשר לסרטן תאי בסיס BCC, עפ"י הגישה הרווחת כיום בתחום הרפואי, הסרטן הנ"ל נוצר כתוצאה מחשיפה לסירוגין לקרני השמש בעיקר בגיל הצעיר, כאשר כוויות השמש הן גורם הסיכון החשוב ביותר לסרטן מהסוג הנ"ל.

 

               המומחה מציין, כי דווקא קרינה מצטברת אצל עובדים בחשיפה לשמש כל היום, אינה מהווה גורם סיכון משמעותי להתפתחות ה-BCC וזאת בניגוד לסרטני עור מסוגים אחרים, בעיקר סרטן תאי קשקש.

 

               על כן קובע המומחה, כי לעבודתו של התובע בחשיפה מתמשכת לשמש היתה השפעה פחותה בהרבה, אם בכלל, על הופעת המחלה של סרטן תאי בסיס מאשר לגורמים אחרים ונטייה גנטית וחשיפה לסירוגין.

 

               בנסיבות אלה, בהעדר קשר סיבתי רפואי בין מחלת ה-BCC שבה לקה התובע לבין חשיפתו המתמשכת לשמש במסגרת תנאי עבודתו, אין מנוס אלא לקבוע גם העדר קשר סיבתי משפטי.

 

               לאור האמור לעיל אני קובעת, כי מחלת ה-BCC בה לקה התובע, אינה קשורה קשר רפואי או סיבתי לתנאי עבודתו בחשיפה מתמשכת לשמש. על כן התביעה ביחס למחלת ה-BCC נדחית בזאת.

 

14.         היות והתביעות ביחס לשני סוגי הסרטן, מסוג ה-SCC וכן להזדקנות המוקדמת של העור התקבלו, על כן על הנתבע לשלם לתובע הוצאות שכר טרחת עו"ד בסך של 3,500 ש"ח תוך 30 יום מהיום.

 

הדיון נערך בפני כדן יחיד.

 

המזכירות תמציא העתקים לב"כ הצדדים.